CursorsFree Cursors
Hjärtats mening - Hjärtats mening - texter från insidan

Barn i Afrika

Jag har just nu en bild framför mig hur en liten sliten pojke på sju år vankar av och an på en av Afrikas fattiga gator. Han heter Jumaane och är föräldrarlös sedan han var två år. Men det är inte synd om den pojken. Hans föräldrar drabbades av AIDS, det är inget konstigt med det. Jumaane har bara varit med om samma sak som tusen andra barn i Afrika har varit med om.

En annan flicka på femton år balenserar ett lerkärl på huvudet fyllt med vatten till brädden. På ryggen i ett litet paket sover hennes lillasyster i djup sömn med solen brännandes mot ansiktet. Yaa har gått flera kilometer genom den torra luften och stekande solen med sin lillasyster på ryggen för att få tag i vatten. Men hon är inte ledsen eller bekymrad. Hon är glad. Yaa har hittat vatten, vilket inte många andra barn i Afrika har hittat efter bara några kilometers vandring.

I skuggan från en koja till hem sitter två barn tätt intill varandra. Det är en äldre pojke och en lite yngre flicka som håller varandra sällskap medan de betraktar de andra folkets rörelser fram och tillbaka mellan de små kojorna. Deras blickar är tomma och suktar efter kvinnorna som kommer hem med en grönsak från dagens handel många mil därifrån som är till dagens måltid för de lyckligt lottade folket i byn. Deras magar är tomma och har inte blivit mättade på flera månader. Men det är konstigt. Barnen har inte fått tillräckligt med mat på flera månader, vilket bara är rättvist. Få i Afrika kan äta sig mätta.

En hög med barn kommer strömmandes förbi den fattiga byn och passerar med glada skratt och rop. Adjoa och hennes mor rör runt i den näringsfattiga grytan i den kokande kitteln medan hennes tre bröder och far putsar skor åt de lite rikare männen i byn intill. Hon ser efterlängtande på hopen med barn. De är på väg till skolan. Adjoa och hennes bröder har alltid jobbat tillsammans med sina föräldrar för att tjäna ihop lite mat. Men Adjoa är i alla fall glad över att de får mat. Hon behöver inte tycka synd om sig själv som inte får gå i skolan. Tusen andra barn i Afrika måste också jobba för att få en slant till lite mat.

Det finns barn i världen som aldrig fått uppleva sina föräldrars kärlek, det finns barn som inte har tillgång till vatten utan flera kilometers vandring, det finns barn som inte får äta sig mätta och det finns till och med barn som inte får gå i skolan. Detta är INTE en reklam. Men det finns barn som har det svårt här i världen och som vi borde tänka mer på.En underbar bild lånad från internet. Är de inte för söta?

Kommentarer för inlägget
Postat av: alec

naw söta

2009-01-25 @ 10:48:12
URL: http://alecstar.blogg.se/
Postat av: L IS A

Söta..!

Förresten så har jag just nu en tävling på min blogg, man kan vinna massor olika prover från Yves Rocher. Var med vetja? :) Puss!

2009-02-02 @ 21:01:58
URL: http://leafstream.blogg.se/

Jag tittar alltid in hos dig, så länge du inte har skrivit något i stil med "kolla gärna in min blogg" eller någon annan reklam. Det gör mig inte ett dugg intresserad av din blogg.

Vi börjar med vad du heter:
Är du här ofta?

Sedan kan du skriva i din e- postadress här, bara jag kan se den, men det är frivilligt:
Har du en hemsida jag kan besöka?

Efter det skriver du din kommentar:

Trackback